Instemmen met missie Kunduz kost partijen leden

TILBURG – Het ‘ja-woord’ van GroenLinks voor de politietrainingsmissie in Kunduz is verkeerd gevallen bij de kiezers. De partij verliest in de nieuwste peilingen drie zetels. Daardoor komen Jolande Sap en consorten op acht zetels te staan, het laagste aantal sinds de zomer van 2007.

 

Niet alleen bij GroenLinks is het besluit met negatieve klanken ontvangen. Uit de laatste peiling van Maurice de Hond blijkt dat 35 procent van de kiezers van de VVD, CDA, D66 en GroenLinks boos zijn over instemming met de missie. Hiervan geeft het overgrote deel van de ondervraagden aan niet meer te stemmen op de partij waar ze het laatst op hebben gestemd.

Jolande Sap

Het alsnog overstag gaan heeft GroenLinks 200 leden gekost. Na de vorming van het huidige kabinet verloor het CDA eveneens een flink aantal leden. De christendemocraten verloren twintig zetels. Maar de partij verloor ook een flink aantal leden. Waar het CDA op 1 januari 2010 nog 67.592 leden had, was dit aantal precies een jaar later gereduceerd tot 65.905. De samenwerking met de PVV was de grootste oorzaak van het teruglopend aantal leden.

Volgens politicoloog Woldendorp van de Universiteit van Amsterdam is er geen sprake van een tendens dat partijleden hun lidmaatschap opzeggen bij een beslissing die hen niet aanstaat. “Het is sterk afhankelijk van het soort issue van het individu.”

Rondvraag bij andere politicologen leverde niets op. Gerrit Voerman van het Documentatiecentrum Nederlands Politieke Partijen (DNPP) was eveneens niet bereikbaar. Hij doet onderzoek naar individuele leden van politieke partijen.

Over nieuwskroniek

Wij zijn derde jaars van de Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. Elke week maken wij twee nieuwsquizen. Ook ranken wij het nieuws. Daarna stellen we achtergrondvragen over het nieuws die alleen deskundigen kunnen beantwoorden. Dat genereert soms weer nieuw nieuws. Als je ons wilt volgen, reageren en/of onze nieuwsquis wilt doen, ben je van harte welkom! We zijn ook op twitter: @nieuwskroniek
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie