Gaat de koningin nu aftreden?

Door: Hannah Schouten

“Onzin”, noemt koningin Beatrix de uitlating van de PVV dat een hoofddoek het teken van onderdrukking van de vrouw is. Maar waarom is ze daar zo stellig over?

Wegpesten
Sommigen denken dat ze dat doet omdat ze binnenkort toch gaat aftreden. Maar anderen denken dat Beatrix zich ‘niet laat wegpesten door de PVV’. Een bron dichtbij het hof stelt dat de kritiek van de PVV op het dragen van een hoofddoek in Oman juist remmend werkt op een mogelijk aftreden, aldus AD.nl.

‘Nattevingerwerk’
Professor Henk Dekker vindt dat het daar helemaal niet over moet gaan. De hoogleraar Politieke Socialisatie en Integratie aan de Graduate School of Social and Behavioural Sciences in Utrecht vindt het ‘voorspellen van het aftreden van de koningin nattevingerwerk’.

‘Geen toeval’
Journalisten kunnen volgens Dekker hele mooie artikelen schrijven over wat er gebeurd is en wat erachter kan zitten. ‘Het voorspellen van het aftreden van de koningin heeft geen enkele zin. Je kunt er vanuit gaan dat alles wat de koningin doet, zegt en draagt doordacht is. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Waar journalisten zich nu vooral mee bezig moeten houden, is met de reacties vanuit de politiek en de samenleving.’

‘Beetje zat’
Volgens Mark Rutten en Uri Rosenthal is de hoofdbedekking van de koningin een teken van respect voor de islam. ‘Het is een kwestie van aanpassen’, is de reactie van veel lezers onder artikelen over het onderwerp. Radio één speculeert wel een beetje. In het NCRV-programma stand.nl wordt gezegd dat de koningin alle kritiek ‘kennelijk een beetje zat is’. Cultuurhistoricus Thomas van der Dunk is er te gast en hij zegt dat dat kan komen omdat Beatrix in de ogen van Wilders nooit iets goed kan doen.

Over nieuwskroniek

Wij zijn derde jaars van de Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. Elke week maken wij twee nieuwsquizen. Ook ranken wij het nieuws. Daarna stellen we achtergrondvragen over het nieuws die alleen deskundigen kunnen beantwoorden. Dat genereert soms weer nieuw nieuws. Als je ons wilt volgen, reageren en/of onze nieuwsquis wilt doen, ben je van harte welkom! We zijn ook op twitter: @nieuwskroniek
Dit bericht werd geplaatst in deskundige. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie