Debat: motorclubs

Debat: motorclubs

Aanleiding:

Na de aanslag op het huis van een lid van de Bandidos kijkt justitie opnieuw naar een mogelijk verbod voor motorclubs. De strijd van de overheid tegen criminele motorclubs wordt vooral gevoerd door het Openbaar Ministerie. Met een groot aantal strafrechtelijke onderzoeken probeert het OM de motorbendes aan te pakken. 10 mei gingen vele motorclubs de weg op richting Eindhoven en Amsterdam voor een manifestatie. Het doel: hun imago verbeteren.

“Op 16 en 22 maart werden er aanslagen gepleegd op de woning van Bandidos-voorman Harrie Ramakers.
Na de twee aanslagen spijkerde de gemeente het huis van Ramakers dicht. De woning aan de straat Aan de Linde werd voor 3 maanden gesloten en politie bewaakte het gebouw. Er kwamen bovendien extra verlichting en verkeersremmende maatregelen.”

Stelling: Er moet een verbod op motorclubs komen

Voor:

Motorclubs moeten verboden worden omdat het criminele organisaties zijn. Ze zijn vaak betrokken bij prostitutie, drugs en soms zelfs mensenhandel. Natuurlijk zijn niet alle motorrijders crimineel maar in de grotere clubs als Hells Angels en Satudarah zit een harde kern van criminelen. Ook over Bandidos (die notabene is opgericht omdat ze clubs als Hells Angels en Satudarah te braaf vonden) zijn internationale rapporten verschenen waaruit blijkt dat ze over de hele wereld criminele activiteiten als prostitutie en liquidaties en bankfraude plegen. En niet alleen zorgen ze voor veel overlast, maar vaak is er ook nog strijd onderling. Zo zijn er al verschillende motorfestijnen afgelast om confrontaties te voorkomen.

Uit rapporten (die gebaseerd zijn op telefoontaps en observaties) is gebleken dat leden zich vaak aan een soort gedragscode moeten houden die, volgens politie en justitie, leiden tot crimineel gedrag. Vaak worden de individuele leden dus negatief beïnvloed door de motorclub. Gemeenten, politie en het ministerie van Defensie doen constant onderzoek naar de motorleden. Er is al voor bijna een miljoen aan aanslagen opgelegd aan motorrijders.

Nog een reden om motorclubs te verbieden is omdat Europa, en dus ook Nederland, buitenlandse motorclubs aantrekt, waardoor er ook weer conflicten ontstaan tussen die leden en de Nederlandse motorbendes.

 

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/05/09/opstelten-wil-motorbendes-aanpakken-met-de-huidige-wetgeving/

http://www.nu.nl/binnenland/3738545/zes-dingen-u-moet-weten-bandidos.html

http://www.vn.nl/Archief/Justitie/Artikel-Justitie/Politie-motorclubs-zijn-criminele-broeinesten.htm

http://www.nu.nl/politiek/3741206/opstelten-deelt-zorgen-criminele-motorclubs.html

http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/06/justitie-groei-motorclubs-gevaarlijk-mogelijk-biker-war-op-komst/

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3367166/2012/12/21/Criminele-motorclubs-van-overzee-veroorzaken-spanning-in-Europa.dhtml

Tegen:

–       Je kan een verbod niet baseren op geruchten. Het is nog altijd niet bewezen wie verantwoordelijk is voor de aanslagen in Limburg.

–       Je kan een hele motorvereniging niet aanpakken omdat een paar leden de wet overtreden. Deze leden moeten individueel aangepakt worden.

–       Er moet niet gegeneraliseerd worden. Misschien zijn er wel een paar criminele motorclubs maar deze moeten individueel aangepakt worden. Je kan niet meerdere verenigingen straffen voor de wetsovertredingen van een of twee verenigingen.

–       Iedereen heeft het grondrecht op de vrijheid van vereniging. Dit is een internationaal grondrecht en dit recht kan alleen ontnomen worden, wanneer er sprake is van een gevaar voor de samenleving. Aan de hand van de acties van een paar mensen, kun je niet oordelen dat er een gevaar is voor de samenleving.

–       Ik werk zelf in een tankstation aan de snelweg en krijg vaak motorclubs over de vloer. Het zijn allemaal wel ruige kerels, maar ik heb er zelf nog nooit problemen mee gehad. Ze betalen altijd netjes en zorgen nooit voor overlast voor anderen.

–       Satudarah, No Surrender, Hells Angels en Bandidos zijn de bekendste motorclubs. Als het over motorclubs gaat, gaat het over een van deze vier. Het feit is dat er veel leden van deze clubs verdacht worden van criminele activiteiten. Je hoort echter nooit wat van andere motorclubs, omdat deze nóóit in aanraking met justitie komen. En juist de laatste groep is het grootste deel van alle motorclubs. Motorclubs komen alleen in het nieuws wanneer zij de wet overtreden en daarom ontstaat er een verkeerd beeld van deze verenigingen.

 

http://www.telegraaf.nl/binnenland/22606806/__Advocate__geen_verbod__.html

http://www.denederlandsegrondwet.nl/9353000/1/j9vvihlf299q0sr/vgrnbjveb1zx

http://nos.nl/artikel/645323-verbod-motorclubs-zit-er-niet-in.html

Bronnen:

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/geweld-motorclubs#node_843091

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3652428/2014/05/09/Aanslag-op-woning-leider-Bandidos-mogelijk-gefilmd.dhtml

Debat groep: Natascha, Matthijs, Mitchell, Daan en Patty

Advertenties

Over nieuwskroniek

Wij zijn derde jaars van de Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. Elke week maken wij twee nieuwsquizen. Ook ranken wij het nieuws. Daarna stellen we achtergrondvragen over het nieuws die alleen deskundigen kunnen beantwoorden. Dat genereert soms weer nieuw nieuws. Als je ons wilt volgen, reageren en/of onze nieuwsquis wilt doen, ben je van harte welkom! We zijn ook op twitter: @nieuwskroniek
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Debat: motorclubs

  1. Hans van den Heuvel zegt:

    Van wie is deze tekst: ‘Ik werk zelf in een tankstation aan de snelweg’. En van wie is dit citaat?: “Op 16 en 22 maart werden er aanslagen gepleegd op de woning van Bandidos-voorman Harrie Ramakers. Na de twee aanslagen spijkerde de gemeente het huis van Ramakers dicht. De woning aan de straat Aan de Linde werd voor 3 maanden gesloten en politie bewaakte het gebouw. Er kwamen bovendien extra verlichting en verkeersremmende maatregelen.” De formulering “Je hoort echter nooit wat van andere motorclubs, omdat deze nóóit in aanraking met justitie komen. En juist de laatste groep is het grootste deel van alle motorclubs” kan helderder. Verder lijkt me dit wel een basis voor een aardig debat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s