Factcheck: gedragscodes motorclubs

Door Linda Milder

Aanleiding
Het OM probeert een verbod in te stellen op motorclubs. Justitie doet veel strafrechtelijke onderzoeken met als doel om de clubs te veroordelen als criminele organisaties. De aanleiding hiervoor zijn onder andere de aanslagen op het huis van een Bandidos lid in maart dit jaar. Op 10 mei gingen veel leden van motorclubs de weg op richting Eindhoven en Amsterdam om hun imago te verbeteren. Als argument voor het verbieden van motorclubs wordt aangedragen dat clubleden zich vaak moet houden aan gedragscodes die aanzetten tot crimineel gedrag. Maar is dat wel echt zo en waaruit blijkt dat dan?

Patches voor geweldpleging
In 2010 bracht de Dienst Nationale Recherche Politieregio Zuid-Limburg een rapport uit genaamd ‘Hells Angels en andere 1%-MC in Nederland’. Er wordt veel aandacht besteedt aan de speciale patches die Hells Angels leden op hun motorjassen dragen. Sommige van die patches krijg je als beloning voor gepleegd gewelddadig gedrag. “Deze patches zijn de dequiallo patch voor gepleegd geweld tegen politiemensen, de Filthy Few patch voor een gepleegde moord namens de Hells Angels en de Hammerteam patch voor degene die bestraffingen hebben uitgevoerd met een hamer.” Als clubleden een van deze patches heeft verdiend, wordt diegene met respect behandeld door anderen.

Het criminele circuit
Het lidmaatschap van een motorclub is duur. Je moet een Harley-Davidson bezitten en veel contributie betalen. Dat loopt al snel op tot duizenden euro’s. In het rapport staat dat het volgens verschillende ex-Hells Angels bijna onmogelijk is om alle kosten te bekostigen met een reguliere baan. Veel leden komen zo in het criminele circuit terecht. Diefstal, fraude, oplichting en drugshandel worden genoemd als snelle manieren om aan geld te komen. Daarnaast heb je verschillende rangen in motorclubs. Bij de Hells Angels ben je eerst een zogenaamde ‘hangabout’. Als je hogerop wilt komen, moet je een tijdje als hulpje fungeren voor hogere leden en je bewijzen tegenover hen. Dat kan bijvoorbeeld door iemand te bedreigen of in elkaar te slaan waar je ‘mentor’ een conflict mee heeft of een drugsdeal af te handelen.

Conclusie
De stelling ‘gedragscodes van motorclubs zetten aan tot crimineel gedrag’ beoordeel ik als grotendeels waar. Uit het rapport van de politie blijkt dat de gedragscode van Hells Angels aanzet tot crimineel gedrag. Je wordt beloond voor het plegen van moorden en het gebruiken van geweld en je krijgt er extra respect van andere leden door. Daarnaast zorgen de hoge kosten van een lidmaatschap ervoor dat veel leden zich wenden tot het criminele circuit door bijvoorbeeld drugs te verhandelen. Van de andere grote motorclubs in Nederland zijn de gedragscodes echter nog niet zo goed onderzocht. De politie gaat ervanuit dat de regels ongeveer hetzelfde zijn, maar uit onderzoek is dat nog niet gebleken. Daarom kun je dus niet zeggen dat de stelling volledig waar is.

Gebruikte bronnen door debatgroep:
http://www.nu.nl/binnenland/3738545/zes-dingen-u-moet-weten-bandidos.html
http://www.vn.nl/Archief/Justitie/Artikel-Justitie/Politie-motorclubs-zijn-criminele-broeinesten.htm

Mening bronnen:
De debatgroep gebruikt twee artikelen waarin wordt verwezen naar rapporten. Ze hebben de rapporten zelf echter niet onderzocht. In een artikel kan wel staan dat het blijkt uit ‘internationale rapporten’, maar het is goed om dat zelf rapport dan ook op te zoeken en te kijken wat er precies staat. Dan kun je je argument ook beter onderbouwen.

Advertenties

Over nieuwskroniek

Wij zijn derde jaars van de Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. Elke week maken wij twee nieuwsquizen. Ook ranken wij het nieuws. Daarna stellen we achtergrondvragen over het nieuws die alleen deskundigen kunnen beantwoorden. Dat genereert soms weer nieuw nieuws. Als je ons wilt volgen, reageren en/of onze nieuwsquis wilt doen, ben je van harte welkom! We zijn ook op twitter: @nieuwskroniek
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s