Looming business

Steeds meer kinderen zijn er aan verslaafd: loomen is het nieuwe knikkeren. Een hype die Europees geworden is nadat alle Amerikaanse kinderen er al van wisten. Maar wat is loomen eigenlijk? Het is haken met elastiekjes, felgekleurde elastiekjes waarna je armbanden krijgt met de meest maffe en kleurrijke creaties. Overal zijn de loomelastiekjes te verkrijgen: van speelgoedwinkels tot de friettent om de hoek. In winkels zijn zelfs loom-sets te halen, bestaande uit een plastic weefraam, een haaknaald en elastieken in alle kleuren.

Loomen, of ‘collorfull loom’ in de VS, is sinds juli 2013 een enorme hype in Amerika. En wij weten dat als iets ‘in’ is in de Verenigde Staten, dat het heel snel over komt waaien naar Nederland. Loom is zo vernieuwend dat er iedere dag nieuwe patronen, vormen en kleuren getoond worden op internet. Oud en jong dragen het: zelfs onze eigen bondscoach Louis van Gaal draagt een loomarmband! Op een persconferentie vorige week was duidelijk in beeld te zien dat hij een rood-wit-blauw-oranje loomarmbandje droeg.

2831370956_f3988c4693_z

Dit is nog een ouderwetse Loom-kit!

 De rage slaat dus aan bij alle leeftijden als het gaat om het dragen van de armbandjes. Het maken van de armbandjes is meer een hype bij onze kindertjes. Jongens en meisjes vanaf een jaar of 8 zijn massaal aan het loomen. Met een standaard Collorfull Loom-kit kunnen kinderen met twee plastic rekjes, een haak, 24 sluitingen en 600 gekleurde elastiekjes werken! Hiermee kunnen ze 24 verschillende armbandjes maken met de gekste patronen. En iedereen die denkt: hoe spreek ik loomen nou uit? Nederlandse kinderen hebben het altijd over ‘loemen’, maar ‘je moet het wel schrijven met twee o’s.’

 louis van gaal

Louis van Gaal met zijn (aanvoerders)bandje.

How to loom

Om te loomen heb je een loomkit nodig. Ze zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer twintig euro. De kit bevat een loomrekje, gekleurde elastiekjes (meestal zitten er een paar honderd in een kit), zo`n twintig sluitinkjes en een loomhaak. De meeste mensen werken echter liever zonder loomhaak. De elastiekjes worden op zo`n manier op het rek geplaatst dat ze met elkaar verweven. Meestal worden verschillende kleurtjes gebruikt maar er zijn ook speciale ‘glow in the dark’ stiekjes. Er zijn heel veel mogelijkheden; armbandjes, sleutelhangers en zelfs poppetjes en diertjes.

Advertenties

Over nieuwskroniek

Wij zijn derde jaars van de Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. Elke week maken wij twee nieuwsquizen. Ook ranken wij het nieuws. Daarna stellen we achtergrondvragen over het nieuws die alleen deskundigen kunnen beantwoorden. Dat genereert soms weer nieuw nieuws. Als je ons wilt volgen, reageren en/of onze nieuwsquis wilt doen, ben je van harte welkom! We zijn ook op twitter: @nieuwskroniek
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Looming business

  1. Goed getimed! Maar als je Engelse/Amerikaanse termen gebruikt, zorg er dan voor dat ze correct gespeld zijn. De juiste schrijfwijze is colorful loom. Met twee keer een l, dus. Probeer verder Engelse koppen zoveel mogelijk te mijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s