Veilig op het world wide web

Onze gegevens op het internet worden steeds vaker bedreigd. Onlangs werd de muziekdienst Spotify  getroffen door een hack in het account van een gebruiker, eBay-accounts worden ondanks alle gewijzigde wachtwoorden van gebruikers nog steeds bedreigd door hackers en Internet Explorer 8 kampt al ruim een half jaar met een beveiligingslek. Hoe veilig zijn onze gegevens eigenlijk op het internet? Wat kunnen we zelf doen om onze gegevens te beschermen tegen aanvallen van hackers?

 Door Mitchell Scheerder, Daan van der Vrande en Patty LittelImage

Internet

De gouden regel van internet is : niet alles erop zetten. Veel sites vragen u om gegevens; uw naam, adres, telefoonnummer etc. Als u dat gevraagd wordt, ga dan na wie erom vraagt. Is het een groot bedrijf als Facebook of Google of een onbekende adverteerder? Vul in zo’n geval nooit uw echte gegevens. Bedrijven als Google of Facebook willen heel graag zo veel mogelijk van u te weten komen. U bepaalt zelf waar de grens  ligt.

Een veel gebruikte truc waar nog altijd veel mensen in trappen is het plaatsen van een waarschuwing. U wordt met grote letters erop gewezen dat uw anti-virussoftware niet meer up to date is. Om de update te doen wordt u gevraagd om uw emailadres en andere gegevens. Als deze gegevens eenmaal binnen zijn is het een koud kunstje om in uw computer te komen.

Ook downloaden is geregeld een bron van onveiligheid. Met de komst van torrents is een groot deel van het probleem opgelost, de filesharing netwerken Limewire en Kazaa waren immers een onuitputtelijke bron van corrupte bestanden. Het gevaar schuilt hem niet in de bestanden die via The Pirate Bay worden verspreid, maar in sites als Megaupload, Mediafire, Uploaded en Sharefile. U weet niet wat u aan het downloaden bent. Een goede indicator is de grootte van het bestand. Een muziekalbum in 320 kbs zal geen 6 mb groot zijn. En die film in HD ook geen 102 kb. Een goede firewall is hierbij een must. Zorg er altijd voor dat uw beveiliging up to date is.

 Openbare netwerken

Het is belangrijk op te passen met openbare netwerken. Deze zijn een aanlokkelijke plaats voor hackers. De netwerken van grote providers als KPN en T-Mobile zijn doorgaans te vertrouwen, het gevaar zit hem in de kleine hotspots. Vaak kiezen hackers een naam die heel erg lijkt op die van het openbare netwerk, waardoor gebruikers zich vergissen. Deze netwerken zijn er op gemaakt al uw wachtwoorden en emailadressen op te slaan. Vraag bij twijfel altijd naar de naam van de hotspot.

Banken en providers waarschuwen om niet te internetbankieren op openbare netwerken. De kans dat er iemand achter uw gegevens komt is niet uit te sluiten. Log dus niet in bij uw bank, email of sociale media.

 Social media

Social media als Twitter en Facebook worden door miljoenen mensen gebruikt. Op Facebook zijn zelfs meer dan een miljard gebruikers geregistreerd. Regelmatig komen de bedrijven in opspraak, omdat zij onzorgvuldig omgaan met privacygegevens van hun klanten. Zo heeft de Amerikaanse overheid de mogelijkheid om alle gegevens van Facebook en Twitter op te eisen, wanneer de regering dit nodig acht. Ook is de privacyverklaring van Facebook erg omslachtig. Als een gebruiker volledige privacy eist, dan moet deze enorm veel opties zelf aanvinken. Veel mensen weten niet eens dat al deze opties aanwezig zijn.

 Daarnaast is het erg moeilijk om ervoor te zorgen dat vreemden op Facebook uw foto’s niet kunnen zien. U kunt de foto’s wel instellen op ‘privé’, maar wanneer u bijvoorbeeld een album aanmaakt, moet u per album de instellingen weer wijzigen om deze alleen zichtbaar voor vrienden te maken. Ditzelfde geldt voor het maken van foto’s met uw telefoon.    

 Google

Google is een voorbeeld op vele gebieden. Op het gebied van privacy is het bedrijf dit echter niet. Alles wat u doet via Google, valt onder het Amerikaanse recht. Dit wil zeggen dat de overheid toegang heeft tot al uw informatie. De Amerikaanse internetreus maakt zich zelfs hard voor het versoepelen van de wetten op het gebied van databescherming in de EU. Daarom moet u niet teveel informatie via Google delen. Diensten die door Google aangeboden zijn, zijn bijvoorbeeld Picasa, Google Docs, Gmail, Google Maps en Youtube. Voor verschillende diensten zijn alternatieven te vinden. De enige zoekmachine die het European Privacy Seal van de EU heeft gekregen is het Nederlandse Ixquick. Een alternatief voor Youtube is bijvoorbeeld de website Vimeo. ​

 Kader:

Vijf tips over veilig internetten

  1. Check altijd of de s achter http staat in het webadres of het hangslotje voor het webadres bij internetbankieren.
  2. Zet automatische update functies aan om lekken te dichten.
  3. Stel een ID-alert in om te bekijken wat er over jou geschreven wordt op het web (bijv. wieowie.nl of Google alerts.)
  4. Zorg ervoor dat je firewall altijd aanstaat. Deze beoordeelt of er dataverkeer wel of niet doorgelaten mag worden.
  5. Bekijk goed aan wie je persoonlijke gegevens geeft. Door phishing gaan veel mensen de boot in. Mails van internetbanken vragen in een mail nooit om pincodes, wachtwoorden, creditcardnummers etc. Geef deze dan ook nooit af.

 

Foto: Dave Bleasdale (flickr.com)

Advertenties

Over nieuwskroniek

Wij zijn derde jaars van de Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. Elke week maken wij twee nieuwsquizen. Ook ranken wij het nieuws. Daarna stellen we achtergrondvragen over het nieuws die alleen deskundigen kunnen beantwoorden. Dat genereert soms weer nieuw nieuws. Als je ons wilt volgen, reageren en/of onze nieuwsquis wilt doen, ben je van harte welkom! We zijn ook op twitter: @nieuwskroniek
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Veilig op het world wide web

  1. Informatief en compact stukje. Je had misschien ook de DDOS aanval op ING kunnen vermelden als voorbeeld van een grootscheepse bedreiging. Los daarvan; onder het kopje internet staat drie keer kort na elkaar het woord vragen of een vervoeging daarvan. Zoek synoniemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s