Factcheck: werking camera’s zelfstandige auto

Aanleiding
In de Amerikaanse staat Californië is besloten dat zelfrijdende auto’s de weg op mogen. Ook Google heeft een zelfrijdende auto gebouwd. Dit prototype werd afgelopen week gepresenteerd. Deze auto heeft geen stuur, gaspedaal en rempedaal. Het bedrijf wil later dit jaar beginnen met testritjes in Californië, maar dan moet de auto wel een stuur en pedalen krijgen, want anders is het verboden in Californië. Een voorwaarde is ook dat er altijd iemand achter het stuur zit, zodat er ingegrepen kan worden als dat nodig is. Het is daarom ook verboden om als chauffeur tijdens de rit een krant te lezen of te gaan slapen.

De stelling voor dit debat luidde: De komst van de zelfrijdende auto is een goede zaak. Een tegenargument dat hiervoor werd gebruikt was dat uit onderzoek is gebleken dat de camera’s rondom de auto’s niet altijd even goed werken, vooral in het donker niet.

Is dit zo?
Tegenstanders vinden het aangestuurde systeem van de auto nog te primitief. Zij vrezen voor kortsluiting, computerstoringen en softwarefouten.  Transportonderzoeker David Abbink van de TU Delft denkt dat de autofabrikanten te weinig oog hebben voor veiligheidssystemen. Er ligt grote nadruk op sensoren en andere technische middelen, waardoor het idee ontstaat dat alles mogelijk is. Er wordt te makkelijk verondersteld dat de bestuurder ingrijpt als het systeem faalt.

Google-ingenieur Chris Urmson maakte de resultaten van vier jaar testrijden bekend tijdens een robotconferentie in Californië. Daaruit bleek dat de zelfrijdende auto veel minder vaak een bijna-botsing had. Sinds 2010 wordt de auto getest op publieke wegen. De ingenieur geeft toe dat het systeem nog niet geheel foutloos werkt, dus dat er altijd een chauffeur aanwezig moet zijn om in te kunnen grijpen.

Over de werking van de camera’s wordt niet veel gezegd, alleen dat ze in het donker niet goed zouden werken. Verder valt er geen informatie te vinden over de hoe en waarom. Wel hebben de auto’s infraroodlichten zodat de auto in het donker voetgangers langs kunnen detecteren.

Conclusie
Het systeem werkt dus nog niet helemaal foutloos. Daarom is het noodzakelijk om altijd iemand op de bestuurdersstoel te hebben, die kan ingrijpen. De chauffeur moet daarom ook niet bezig zijn met andere dingen, maar op de weg letten. Het argument van de debatgroep valt eigenlijk in twee delen te splitsen. Het eerste argument dat de camera’s rondom de auto’s niet altijd even goed werken kan je als waar bestempelen. Het tweede deel dat deze vooral niet in het donker werken bestempel ik als onwaar vanwege gebrek aan bewijs hiervoor.

Gebruik bronnen debatgroep
http://www.omroepwest.nl/nieuws/10-05-2014/tu-delft-zelfrijdende-autos-een-gevaar-op-de-weg

http://www.nu.nl/tech/3603171/nog-veel-ethische-kwesties-rond-zelfrijdende-auto.html

http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2014/februari/zelfrijdende-auto.html

http://reflector.nl/zwakke-punt-van-zelfrijdende-auto-is-nog-steeds-de-bestuurder/

In de tweede bron wordt vermeldt dat de camera’s in het donker niet goed werken. Er wordt geen uitleg gegeven waarom. De debatgroep had dit tegenargument beter kunnen uitwerken. Door meer informatie daarover te verzamelen, hadden ze hun argumenten extra kracht kunnen geven.

Joyce van Wijngaarden

Advertenties

Over nieuwskroniek

Wij zijn derde jaars van de Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. Elke week maken wij twee nieuwsquizen. Ook ranken wij het nieuws. Daarna stellen we achtergrondvragen over het nieuws die alleen deskundigen kunnen beantwoorden. Dat genereert soms weer nieuw nieuws. Als je ons wilt volgen, reageren en/of onze nieuwsquis wilt doen, ben je van harte welkom! We zijn ook op twitter: @nieuwskroniek
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s